Hevosesta ritareihin
Rahalla saa ja hevosella pääsee. No, ei tietenkään rahallakaan välttämättä kaikkea saa, esimerkiksi onnea. Eikä hevosella pääse joka paikkaan, esimerkiksi kirjastoon tai kirjakauppaan tai leffaan tai konserttiin. Ulko-ovelle saakka toki sentään voisi päästä.
Oli miten oli, hevonen on sympaattinen eläin, ja siksi en loukkaantunut, vaikka rippisleirillä aikoinaan – kauan sitten – liikanimekseni, jollainen jokaisella oli, tuli Heppa, vaikka sen alunperin piti olla Ebba. Heppa olinkin sitten monta vuotta monille silloisille ystävilleni, vaikken liiemmälti hirnunutkaan.
Hevonen on tavalla tai toisella ollut kohtaloni, vaikken sen selkään ole koskaan nuossutkaan, sillä osa nykyisestä sukunimestäni viittaa hevoseen. Nimittäin se italialainen sukunimeni Cavallari.
Cavallo on hevonen italian kielellä, ja cavalla taas on tamma. Cavallari on monikko sanasta cavallaro, joka tarkoittaa hevoslauman vartijaa. Lienevätkö italialaisen puolisoni esi-isät harjoittaneet kyseistä ammattia joskus aikojen saatossa. Mene ja tiedä.
On huomattava, että myös suomalaisella sanalla kavaljeeri on juurensa italialaisessa hevosessa. Myös Suomessa – kuten Italiassa ja muuallakin Euroopassa ja maailmalla – kuka tahansa mies voi toimia jonkun naisen tilapäisenä tai pysyvänä kavaljeerina. Näin hevosesta lähtöisin oleva sana on siirtynyt myös suomen kieleen.
Italiaksi se on cavaliere, joka tarkoittaa paitsi ratsastajaa ja ratsumiestä myös ritaria. Cavaliere on myös Italian valtion myöntämä arvonimi. Muun muassa nykyinen Italian pääministeri Silvio Berlusconi on cavaliere, vaikkei hän aina niin ”galantti” naisten kanssa olekaan.
Italian kielessä käytetään myös vuosisadanvaihteen molemmin puolin sanontaa a cavallo di due secoli. Ja kun jollakulla on kova kuume italialaiset sanovat febbre di cavallo (hevoskuume). Ja mennä apostolin kyydillä on italiaksi andare col cavallo di San Francesco. (RVC)
PS. Vastaus Pakinaperjantain haasteeseen HEVONEN.
Mukavasti taas viisastuin pakinasi ansiosta.
Ja kavaljeeri on italialaista alkuperää. Mietin, miten seuralainen ja hevonen yhdistyvät, mutta hevonen on ollut muinoin miehen, toivottavasti, toiseksi paras seuralainen.
Kiitos kommentista, Arleena. On otettava huomioon, että aikoinaan ei juuri muita kulkuvälineitä ollutkaan kuin hevoset ja myöhemmin hevosten vetämät vaunut. Ja kun samalla naisen oli vaikea liikkua yksinään, siirtyminen ratsastajasta naisen seuralaiseksi ei ollut ritarille vaikeaa.
Siinäpä mielenkiintoinen syntyhistoria kavaljeerille. ratsastajasta seuralaiseksi, tietenkin! Ilmiselvää mutta enpä vaan ole tullut ajatelleeksi. Kiva heppatarina.
Minä lennänkin jo huomenissa kotomaahan, oikein hyvää loman odotusta sinullekin!
Kiitos kommentista, Sirokko, ja oikein antoisaa Suomessa oleskelua. Toivottavasti tähän asti kuulemani epävakaiset säät vakiintuvat hienoiksi kesäilmoiksi!
Heips, hyvin valistava hevosjuttu. Kavaljeerit yhä naisia liehittelevät, nyt allaan Mustang. Tai polkupyörä.