Jo Medicien Firenzessä oli osoitettu yllättävää kiinnostusta suomen kieleen. Vuonna 1668 Toscanan tuleva suurherttua Cosimo dé Medici pyysi saksalaiselta oppineelta Martin Fogelilta tietoja suomen kielestä.
Seuraavana vuonna Fogel lähettikin Cosimolle laatimansa suppean sanakirjan Nomenclatur Latino-Finnicus, jossa oli tietoja myös suomen kielen rakenteesta. Vuonna 1685 Cosimo sai käsiinsä suomenkielisen raamatun ja sanakirjan. Suurherttua innostui niin suomen kielen opiskelusta, että halusi itselleen suomen kielen opettajankin.
Firenzeen saapuikin todennäköisesti Turusta kotoisin oleva mies, joka pian kaupunkiin saavuttuaan tuli hulluksi. Ilmeisesti kyseessä oli ”Firenzen syndrooma”, johon voi sairastua nähtyään yhtäkkiä liian paljon kauneutta ja taidetta. Tämä mielenhäiriö tuli lääkärien tietoisuuteen vasta 1980-luvun loppupuolella.
o
PS. Susupetal haastoi kirjoittamaan ”krapuja” eli tekstejä, joissa saa olla vain sata sanaa otsikko mukaan luettuna. Lainasin tiivistäen omaa tekstiäni Suomalaiset Italiassa- artikkelissa, joka on julkaistu äskettäin ilmestyneessä Suomalaiset Euroopassa-kirjassa. (RVC)
Olipas ihmeellinen juttu, en ole tuollaisesta syndroomasta ennen kuullutkaan. Täällä ei ainakaan kaupungeissa ole sitä vaaraa, onkohan virallisesti olemassa myös vastakohtasyndrooma…
Firenzen syndrooma! Huh, kuulostaa hurjalta -onhan se tietenkin Pohjolan karuun luontoon tottuneelle aikamoinen kulttuurishokki saapua lämpimään Firenzeen!
Kiva, kun otit haasteen vastaan!